Uvijek savršen recept za bolji dan
Miris prave bosanske kave nadohvat ruke
Bosanska kafa je dio bosanskog identiteta. Ona je simbol Bosne i dio tradicije koja se prenosi generacijama. Kafa je ćeif koji se ne može niti platiti niti zamijeniti nečin drugim. Uz „ zlatnu džezvu „ imamo mogućnost dobiti na dar i zadovoljstvo, užitak, „zlatne sate“ kao poklon čija se vrijednost ne može izraziti materijalno.Prava bosanska kafa je prijatnog i punog okusa, a prepoznatljiva je po intenzitetu mirisa. Nije tajna da se u „zlatnoj džezvi“ koriste različite mješavine najkvalitetnijih kafa.
Tipičnu bosansku kafu čini jaka, puna i izražena aroma, ačik boja te kajmak ( pjena ) koji se formira na površini i zadržava ukus i aromu. Bosansku kafu i ne smatramo bosanskom ako nema dovoljno kajmaka.
Kajmak zavisi od kafa koje se prže kao i od načina pripremanja. Nigdje u svijetu, i to je ono što bosansku kafu čini posebnom, kafa se ne pravi kao ovdje. Kafa se zasipa i ne ukuhava se, tj. peče. Ključalom vodom kafa se zalije i zadrži na vatri da „kihne“ pa se još jednom zasipa manjom količinom ključale vode.
U krugu porodice, sa prijateljima ili komšijama, popiti kafu znači i ispričati se , ali i pojadati, jer znamo da nas ljudi do kojih nam je stalo žele saslušati pa i pomoći. A kad sticajem prilika ostanemo i sami i tada imamo sagovornika. U kafi, džezvi i fildžanu.
ZLATNA DŽEZVA – jedina prava bosanska kafa
Zlatna džezva je jedan od najznačajnih brendova u Bosni i Hercegovini. Kuriozitet ovog proizvoda jeste to što je ona na neki način simbol Bosne i Hercegovine, jer je tradicionalna kafa dio identiteta Bosanaca i Herecgovaca. Zlatan džezva se već decenijama proizvodi u samom srcu Bosne i Hercegovine, što njenom proizvođaču daje kompetentnost da proizvodi pravu bosansku kafu.
Svi elementi ovog brenda daju epitet prava bosanska kafa Zlatnoj džezvi.
Priča o bosanskoj kafi
U Bosni kažu da je kafa „izgovor za razgovor“ i smatraju da je kafa „ćeif“ koji se ne može platiti. Ljudi u Bosni su toliko strastveno vezani uz taj običaj da kažu da „svijet stane kad se pije kafa“. Poziv na kafu je poziv na druženje. Svi privatni i prijateljski razgovori, mladenačko koketirajući ili poslovni sastanci, zakazuju se i dandanas kao viđenje – “na kafi”.
“Čaršija” u bosanskim gradovma je bila i ostala mjesto gdje se ti i takvi razgovori zakazuju i vode.
U obiteljima je popodnevna kafa je najljepši dio dana i prilika za opuštanje. To su trenuci kad se porodica okuplja.
Po čemu je bosanska kafa prepoznatljiva?
Prava bosanska kafa je prijatnog i punog okusa, a prepoznatljiva je po intenzitetu mirisa. Koriste se mješavine arabika kafa, ali pomiješane s brazilskim minasom koji daje onaj jači intenzitet tako karakterističan za bosansku kafu.
Tajna je u ritualu pripreme…
Kafa se u Bosni pravi u posebnoj posudi – „džezvi“. Priprema se tako da se najprije voda stavi u džezvu da prokuha. Prije nego što dođe do stepena ključanja vode, džezva se skida sa peći, odvaja se jedna količina vode ( 1 do 2 fildžana – malih posudica za pijenje kafe ), zasipa se kafa ( jedna kašičica na jedan fildžan). Zatim se džezva vraća na vatru, gdje se zadržava dok ne „kihne“ odnosno „ baci ključ“ . Na kraju se ranije odvojena voda u tankom mlazu vraća u džezvu. Na taj način se dobije „kajmak“ (pjena koja se formira na površini i zadržava ukus i aromu ) „ačik“ boje. U bosanskoj kafi mora biti dovoljno kajmaka. Prije sipanja kafe iz džezve u svaki se fildžan stavi određenja količina kajmaka jer se bosanska kafa ne pije „gola“.
Što je to – “džezva”?
Džezva je posuda koje je također došla u Bosnu s Turcima. Bosanski zanatlije su je u 16. stoljeću počeli izrađivati i sami, gravirati je i u tome su postali pravi umjetnici. Džezva, a i posuđe za kafu postali su najtraženiji suvenir koji turisti rado kupuju u Sarajevu.
Najveća džezva na svijetu
Najveća džezva na svijetu je izrađena 2004. godine i bila je predstavljena na otvaranju obnovljenog Starog mosta u Mostaru. Taj dan se cijeli Mostar, ali i dosta turista iz čitave zemlje družio ispod Starog mosta i uživao ispijajući prvu jutarnju kafu. Iz džezve može izaći 630 litara kafe ili 8000 fildžana za što je potrebno 63 kg pržene kafe.
Džezva je obišla cijelu BiH, veći dio Europe i uže regije, a stigla je i u daleku Kinu.
Put Zlatne Džezve
Vispakova džinovska džezva ove godine puni devet godina od obaranja Ginisovog rekorda i ulaska u napopularniju knjigu svjetskih čuda, Ginisovu knjigu.
Prije devet godina se pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispeklo 650 litara Zlatne džezve i popilo 8000 findžana kafe. Od tada džinovska džezva obišla je preko 200 gradova širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, kao što su Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać, Kozarska Dubica, Modriča, zatim Tuzla, Srebrenica, Tešanj, Visoko, Lukavac, Travnik, Zenica, Goražde, Tomislav Grad, Čapljina…
Džezva je posjetila zemlje regije i to Hrvatsku i Crnu Goru, te Austriju, Tursku i Kinu, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj izložbi Expo 2010.
Kafu, kahvu i kavu za proteklih devet godina popilo je iz džinovske džezve preko milion ljudi.
Do sada je ispečeno oko 10.000 kg Zlatne džezve iz kojih je napravljeno 100.000 litara kafe.
Vispakova džinovska džezva nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.